Vem kan veta bäst om hur det går till i teaternsvärld om inte skådisar. Här kommer några boktips där du kan läsa om skvaller, intriger och arbetet innan ridån går upp.
Den läsvänliga boken Lusten och dämonerna, är det kanske mest ambitiösa försöket hittills att ge en så komplett bild som möjligt av den världsberömda filmregissören, teatermannen och författaren Ingmar Bergman. Genom samtal med celebriteten och genom att ha fått tillgång till en enorm mängd opublicerade arbetsböcker och manuskript, har Timm pusslat ihop bilden av en motsägelsefull och fascinerande konstnär. Författaren betar också av Bergmans filmer, teateruppsättningar, självbiografiska böcker och manus.
Btj text
Boken Från min loge på Dramaten är skriven av författaren och journalisten Lena Katarina Swanberg, i nära samarbete med Börje Ahlstedt. Om hans bakgrund och väg till teatern och Dramaten får vi en fyllig och livfull skildring. Ahlstedt är som skådespelare en ytterst medveten konstnär, som ser som sin livsuppgift att på scenen berätta angelägna historier för en engagerad publik. Han ger goda inblickar i teaterarbetets vardag, dess glädjeämnen och konflikter. Han förmedlar distinkta åsikter om sina kollegor och regissörer. Bitvis är det uppriktigt och fränt på ett sätt som liknar Lars Norén i En dramatikers dagbok (2008). Ahlstedt berättar intensivt och uppfriskande om sitt liv och sin åsiktsvärld.
text Btj
Dramatenskådespelerskan Anita Björk står i centrum. Fotografen har porträtterat henne under fem års tid såväl i hennes yrke som på det mer personliga planet, bland annat i umgänge med barn, barnbarn och vänner. Bilderna håller genomgående hög klass och är utsökt återgivna i en praktfull volym. Som helhet är det en imponerande utgåva och dessutom får man viss inblick i svensk teaterhistoria.
text Btj
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar