Nyhetslista böcker mars - aug 2014

måndag 7 mars 2011

Internationella kvinnodagen i bokform!


Den här veckan firar vi internationella kvinnodagen hela veckan! Med en semla på tisdagen som grädde på moset!
Vi börjar med några boktips. Läsvärda böcker på temat "att växa och upp och leva som kvinna" ur ett feministiskt perspektiv.  
Vill ni läsa mer om Internationella kvinnodagen finns bra information på denna länk: Info. om kvinnodagen


Fittstim, av Linda Norrman Skugge är en antologi bestående av 18 texter om att vara kvinna och att växa upp till kvinna, skriven av 18 kvinnor, som definierar sig som feminister. Många av dem är framgångsrika skribenter, journalister, musiker, skådespelare.
Å alla kära systrar av, Ebba Witt-Brattström som är aktivist och medlem i Grupp 8 under 70-talet och senare centralgestalt inom kvinnoforskningen, skriver om sin tid inom 70-talets kvinnorörelse. Detta är en fascinerande skildring av en omvälvande tid i Sveriges historia.
Bitterfittan, av Maria Sveland.  Bitterfittan kallar sig huvudpersonen i debutanten Maria Svelands roman som fungerar som politiskt dokument i lätt förklädnad. Sara är en kvinna i 30-årsåldern som rymmer från man och barn till Teneriffa, för att under en vecka få lov att tänka som hon uttrycker det "långa tankar".


En bra ungdomsbok i ämnet är:
Vadå feminist, av Lisa Gålmark är en bok som svarar på både vad en feminist är och varför man bör vara en sådan. Med historiska tillbakablickar och globala utblickar resonerar författaren kring det faktum att såväl män som kvinnor, killar som tjejer, på olika sätt blir lidande av ojämställdhet.Det här är en viktig bok för att väcka insikter om hur det egentligen står till med jämställdheten i Sverige och världen. 
Text: Btj lektörsomdömen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar