Den skulle kunna karakteriseras som en bilderbok eller en s.k. coffee-table book. Via en rad kortare och längre texter avfärdas och bekräftas kända fördomar, ofta med hjälp av talande statistik. På ett träffsäkert, tankeväckande och roligt sätt behandlas ämnen som kaffegök, allsång, den svenska synden och mellanmjölk.
Korv, mos och människor av Leif Eriksson
Det finns företeelser som tycks oupplösligt förknippade med Norden - dillkokta kräftor, akvavit och en smal kokt med bröd och stark senap. Den senare serverad från en mobil korvkiosk eller en mer stationär historia med pretentioner nog att kalla sig för gatukök. För första gången berättas den svenska korvkioskens historia.
Här har journalisten Josefin Olevik hyrt en husbil av en samvetslös uthyrare och levt genuint campingliv en sommar för att skildra en livsstil. Författaren har med burlesk humor sökt fånga livsstilen och dess människor. Boken är medryckande läsvärd.
Fast frågan är hur genuint campingliv Josefin Olevik lyckas leva? På nåt sätt blir det svårt när hon hela tiden betraktar allting utifrån, smått förfärad... Tänk om man skulle betrakta nån annan grupp människor med samma burleska humor? Hade det tagits emot lika lättvindligt?
SvaraRadera