Nyhetslista böcker mars - aug 2014

torsdag 22 september 2011

Barnböcker från Tyskland

Bloggen fortsätter med Bok & Biblioteksmässans tema Tyskland. Idag handlar det om barnböcker skrivna av Tyska författare. På senare tid har det översatts en rad bra barnböcker. Här kommer ett litet urval:

Cornelia Funke  (klicka på namnet för att läsa mer)
Hennes böcker har sålts i över 25 miljoner ex. och ett tjugotal finns översatta till svenska. Hon är Tysklands motsvarighet till J K Rowling. Funkes genombrottsbok heter Tjuvarnas herre. Den handlar om en flock föräldralösa barn som bor på en förfallen teater i Venedig. Det påminner mycker om Dickens.
Den största succén hittills är trilogin  Bläckhjärta, Bläckmagi och Bläckdöd. Böckerna handlar om flickan Meggie och hennes pappa Mo. När Mo läser högt för sin dotter förvandlas berättelsen till verklighet. Mo har därför slutat läsa högt. Några skurkar får nys om hans gåvor och äventyret är i gång.


Kirsten Boie 
Särskilt omtyckta är hennes olika berättelseserier, som historierna från Möwenweg (en ”modern Bullerby” i radhus), om Matilda- en flicka i grundskoleåldern, Julius, en pojke i förskoleåldern och marsvinet King-Kong. Hon har tagit upp arvet efter Astrid Lindgren, enligt Frankfurt Allgemeiner Zeitung. Det är också Astrids dotter Karin Nyman som översätter böckerna. Boie har gett ut ett 80-tal böcker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar