Nyhetslista böcker mars - aug 2014

torsdag 5 maj 2011

Klassiker blir film

På biblioteket finns många klassiker som filmatiserats.
Här kommer ett urval:

Jane Austen är ständigt aktuell och hennes böcker kommer ut i nya upplagor och blir förlagor för nya filmatiseringar.

Eftersom den tio år gamla tv-filmatiseringen av Jane Austens mest berömda roman Stolthet och fördom var ovanligt lyckad (den fiktiva Bridget Jones var inte den enda som trånade efter Mr Darcy), ligger jämförelserna nära till hands. Berättelsen om de fem systrarna Bennet har varit förebild för många romantiska komedier, men faktiskt inte filmats för vita duken på sextiofem år. "Det är roligt, och lite fascinerande, att upptäcka att originalet fortfarande snärjer en", skriver Mårten Blomkvist i DN.
Text Btj



 Ännu en filmatiserad bok av Jane Austen. I denna BBC-version från 2007 ser vi Sally Hawkins och Rupert Penry-Jones i huvudrollerna. 27-åriga Anne Eliott har aldrig kunnat glömma Frederick Wentworth, den unge sjöofficeren som hon blev djupt förälskad i när hon var ung. Wentworth hade varken ställning eller förmögenhet och familjen övertalade Anne att bryta alliansen. När han nu återkommer från sjön som en rik och respekterad man är han snart eftertraktad av varenda ogift ung dam - och deras familjer. Anne, som nu är starkare och mer självständig, känner sig redo för ett nytt liv, oavsett vad hennes familj anser men är osäker på kapten Wentworths känslor.


Buddenbrooks är en storslagen och påkostad filmatisering av nobelpristagaren Thomas Manns världsberömda succéroman. I tre generationer skildras den respekterade släkten Buddenbrooks uppgång och fall i 1800-talets Lübeck. Huvudtemat är den borgerliga köpmannafamiljens hårt trängda ställning när intressen av annat slag inkräktar på och förlamar företagsamheten. När förändringarnas vindar blåser tvingas familjen till alltmer drastiska val för att inte upplösas och försvinna i glömska. Filmen är 2 timmar och 25 minuter.
Så här skrev Karin Engvén om nyutgåvan av Buddenbrooks:
Att ta del av Manns monumentala släktkrönika om familjen Buddenbrook i Wallenströms stilsäkra översättning är en läsupplevelse utöver det vanliga! Hon har översatt den tyska, textkritiska utgåvan från 2002. Denna utgår från Manns originaltext från 1901 och innehåller textdelar som inte varit publicerade tidigare.


Filmklassiker från 1951 med Humphrey Bogart och Katherine Hepburn. Hepburn är missionären Rose Sayer som flyr undan tyskarna i första världskrigets Belgiska Kongo. Bogart porträtterar den alkoholiserade skepparen Charlie Allnut som låter den pryda Rose följa med på hans medfarna gamla ångbåt, Afrikas drottning. Paret är varandras motsatser och blir genast illvilligt inställda till varandra. Men allteftersom de tvingas samarbeta mot yttre faror och fiender övergår fiendskapen i kärlek. Efter romanen med samma namn av C. S. Forrester. Humphrey Bogart fick en Oscar för bästa manliga huvudroll.


Filmerna och böckerna går att låna på Rättviks bibliotek.

onsdag 4 maj 2011

Av den fantastiska boken "Som om jag inte fanns" av Kerstin Johansson i Backe från 1978, kom det 2003 en film "Elina - som om jag inte fanns" i regi av Klaus Härö. 
Bokens handling utspelar sig i Tornedalen på 1930-talet och handlar om Elina.
 Elina talar helst finska. Men i skolan får hon bara prata svenska. Det är väldigt svårt och lärarinnan tycker inte om Elina för hon tror att Elins bara retas med henne.
 Elina blir väldigt ledsen ibland. Då flyr hon ut på myren. Där finns alla hennes vänner. Men de finns inte på riktigt utan bara i hennes fanatsi. 
Elina har det jobbigt. Ibland tyckar hon att det är som hon inte fanns.




I filmatiseringen av boken har handlingen förlagts till 1950-tal, men miljön är fortfarande Tornedalen. Elina bor med mamma och småsyskon, sedan pappan avlidit. Elina har varit sjuk och när hon äntligen får börja skolan blir det lärarinnan Tora Holm som gör livet svårt för Elina. Då flyr Elina ut på myren där hon i fantasin träffar sin pappa.
En fantastisk bok som blev en lysande film.

måndag 2 maj 2011

Några bilder från Bengt Hallbergs spelning

En mycket uppskattad konsert med Bengt Hallberg gick av stapeln i torsdags. Här kommer ett par bilder från tillställningen som ca 100 personer var och såg...



Foto: Lennart Edvardsson / Rättviks bildarkiv

söndag 1 maj 2011

Bok blir film

Den här veckan kommer vi ägna åt böcker som blir till film. 
Det finns en uppsjö fantastiska filmatiseringar av böcker, men minst lika många mindre lyckade.
Vi kommer guida er i bok / filmdjungeln och rekommendera några vi gillar och varna för sådana som man kan hoppa över...


Idag slår jag ett slag för Tim Burtons filmatiseringar av Kalle och chokladfabriken och Alice i underlandetFantastiska färgstarka tolkningar av underbara böcker som passar hela familjen!



Tim Burton och Johnny Depp gör sin alldeles egna version av Alice i Underlandet. Där är Alice en 19-årig tjej och inte en liten flicka som i Lewis Carrolls bok. 
Handling: 
Livet kommer snart att överraskande förändras för 19-åriga Alice Kingsley. En dag i trädgården följer hon efter en kanin och när han försvinner in i sitt kaninhål tittar Alice in där och faller. Hon faller länge och efter det så är ingenting sig likt. Vad Alice inte vet är att hon varit i Underlandet en gång förut som barn, men hon har inget minne av den händelsen. Vad som helst verkar kunna hända i det fantastiska Underlandet. Här möter hon nu en uppsjö av annorlunda och speciella invånare.
Text: Cdon.com
Trailer: Alice i underlandet


Roald Dahls klassiska barnbok: Kalle och chokladfabriken blir en fantasifull filmsaga när Tim Burton och Jonny Depp sätter tänderna i den...

Handling:
Alla drömmer om att få se vad som döljer sig innanför väggarna i Willy Wonkas fantastiska chokladfabrik. Men vem ska hitta chokladkakan med guldbiljetten som öppnar dörrarna? Den som helst av allt vill vinna priset är unge Kalle. Kruxet är att hans familj är så fattig att de inte ens kan köpa några chokladkakor. 
Text: Cdon.com
Trailer: Kalle och chokladfabriken
Både filmerna och böckerna finns för uthyrning / utlåning på bibblan såklart!