Nyhetslista böcker mars - aug 2014

torsdag 5 maj 2011

Klassiker blir film

På biblioteket finns många klassiker som filmatiserats.
Här kommer ett urval:

Jane Austen är ständigt aktuell och hennes böcker kommer ut i nya upplagor och blir förlagor för nya filmatiseringar.

Eftersom den tio år gamla tv-filmatiseringen av Jane Austens mest berömda roman Stolthet och fördom var ovanligt lyckad (den fiktiva Bridget Jones var inte den enda som trånade efter Mr Darcy), ligger jämförelserna nära till hands. Berättelsen om de fem systrarna Bennet har varit förebild för många romantiska komedier, men faktiskt inte filmats för vita duken på sextiofem år. "Det är roligt, och lite fascinerande, att upptäcka att originalet fortfarande snärjer en", skriver Mårten Blomkvist i DN.
Text Btj



 Ännu en filmatiserad bok av Jane Austen. I denna BBC-version från 2007 ser vi Sally Hawkins och Rupert Penry-Jones i huvudrollerna. 27-åriga Anne Eliott har aldrig kunnat glömma Frederick Wentworth, den unge sjöofficeren som hon blev djupt förälskad i när hon var ung. Wentworth hade varken ställning eller förmögenhet och familjen övertalade Anne att bryta alliansen. När han nu återkommer från sjön som en rik och respekterad man är han snart eftertraktad av varenda ogift ung dam - och deras familjer. Anne, som nu är starkare och mer självständig, känner sig redo för ett nytt liv, oavsett vad hennes familj anser men är osäker på kapten Wentworths känslor.


Buddenbrooks är en storslagen och påkostad filmatisering av nobelpristagaren Thomas Manns världsberömda succéroman. I tre generationer skildras den respekterade släkten Buddenbrooks uppgång och fall i 1800-talets Lübeck. Huvudtemat är den borgerliga köpmannafamiljens hårt trängda ställning när intressen av annat slag inkräktar på och förlamar företagsamheten. När förändringarnas vindar blåser tvingas familjen till alltmer drastiska val för att inte upplösas och försvinna i glömska. Filmen är 2 timmar och 25 minuter.
Så här skrev Karin Engvén om nyutgåvan av Buddenbrooks:
Att ta del av Manns monumentala släktkrönika om familjen Buddenbrook i Wallenströms stilsäkra översättning är en läsupplevelse utöver det vanliga! Hon har översatt den tyska, textkritiska utgåvan från 2002. Denna utgår från Manns originaltext från 1901 och innehåller textdelar som inte varit publicerade tidigare.


Filmklassiker från 1951 med Humphrey Bogart och Katherine Hepburn. Hepburn är missionären Rose Sayer som flyr undan tyskarna i första världskrigets Belgiska Kongo. Bogart porträtterar den alkoholiserade skepparen Charlie Allnut som låter den pryda Rose följa med på hans medfarna gamla ångbåt, Afrikas drottning. Paret är varandras motsatser och blir genast illvilligt inställda till varandra. Men allteftersom de tvingas samarbeta mot yttre faror och fiender övergår fiendskapen i kärlek. Efter romanen med samma namn av C. S. Forrester. Humphrey Bogart fick en Oscar för bästa manliga huvudroll.


Filmerna och böckerna går att låna på Rättviks bibliotek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar