Nyhetslista böcker mars - aug 2014

onsdag 11 april 2012

På söndag är det 100 år sedan Titanic förliste

Den 10 april 1912 lämnade världens största fartyg Titanic land och gav sig iväg på sin jungfruresa. Fem dagar senare var resan slut. Titanic hade krockat med ett isberg, det ståtliga skeppet låg på Atlantens botten. 1495 människor omkom och katastrofen var ett faktum. Men vad hände egentligen den där natten? Hur kunde ett fartyg som ansågs vara osänkbart sjuka? Titanickatastrofen inträffade för hundra år sedan men har fascinerat människor sedan dess. Hundraårsminnet av Titanic uppmärksammas över hela världen. Utställningar hålls på flera platser, i England, Frankrike, Irland och Sverige och från New York utgår ett kryssningsfartyg till platsen där Titanic sjönk.


I LL-förlagets bok Titanic - Katastrofen, skriven av Bengt Fredrikson berättar båtens passagerare själva om resan och olyckan. Boken är lättläst och har uppmärksammats i både DN och SvD och på flera bloggar. Så här skriver bibliotekarien Magdalena på sin blogg:
Titanic - Katastrofen, skriven av författaren Bengt Fredrikson
"Egentligen skulle jag bara ta boken och bläddra en stund men det slutar med att jag läser hela boken från pärm till pärm. Helt plötsligt  är jag en passagerare och känner paniken och skräcken. Det är jag som känner när Titanic börjar luta, det är jag som sätts i en livbåt och tvingas lämna kvar min man och det är jag som sitter på det kalla, mörka vattnet och hör människors skrik och gråt. Bengt Fredrikson har verkligen lyckats..."


Det finns en mängd böcker som handlar om Titanics tragiska öde.
En annan är:

Titanic, katastrof till havs av Philip Wilkinson från 2011.
I bild och text skildras såväl själva sjödramat som dess för- och efterspel. På ett utviksuppslag får vi en välgjord genomskärningsbild av Titanic, och sedan får vi massor med relevant information om hennes konstruktion, utrustning, besättning och passagerare. Om eldarnas arbetsförhållanden och om livets orättvisa i första, andra och tredje klass. Bildmaterialet är rikligt och framför allt de många fotografierna är mycket intressanta. Uppslagens bakgrundsbilder är datorritade . Själva olyckan och det kommande dygnet med räddningsinsatser skildras nästa minut för minut eller timme för timme. Därpå får vi ta del av upptäckten av vraket år 1985, samt ett fascinerande bildmaterial med saker som bärgats ur djupet. Boken rundar av med en snabbgenomgång av några Titanic-filmer, samt en jämförelse med de linjefartyg som finns idag. Allra sist webbtips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar