Nyhetslista böcker mars - aug 2014

onsdag 9 mars 2011

Kvinnor i andra kulturer

Det finns mycket intressant läsning om kvinnor i andra kulturer. På senare tid har det skrivits mycket om kvinnor i muslimska länder. Det kan vara västerländska kvinnor som rest runt och berättar vad dom upplevt eller muslimska kvinnor som skriver om sin situation.

Tina Tunander är en svensk journalist har skrivit boken Resa i sharialand : ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien.
Hon har rest till Islams supermakt för att undersöka hur kvinnorna lever och försöka förstå deras islam. På ytan har Saudiarabien en del likheter med väst. Det finns både skyskrapor och shoppingcenter, men det är stor skillnad mellan sätten att leva.Under ytan har maktkampen börjat. Nyckelfrågan är kvinnornas position.

Islam, brudar och paljetter av Ingmarie Froman har följt unga muslimska kvinnor i Europa. Vi får följa några tjejers kamp för att få leva sina egna liv och få bestämma själva. Dom är kreativa, energiska, starka men också oerhört utsatta och ensamma.Mitt förbjudna ansikte : en ung kvinas liv under talibanregimen är ett vittnesmål om hur det var att leva under den vidriga talibanregimen. Boken är utgiven 2001 men tar sin början i Kabul 1996. Livet förändras över en natt för 16-åriga Latifa och hennes familj. Alla är rädda och ingen vet vad som kommer att hända. Latifas planer på att ta examen och läsa vidare till journalist går om intet. Kvinnorna i familjen bestämmer sig för att göra motstånd. Dom startar en hemlig läkarmottagning och en skola. Med stor risk för sina liv kämpar om för att få tillbaka det dom förlorat. 


av Karin S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar