Nyhetslista böcker mars - aug 2014

måndag 14 mars 2011

Teater, pantomim och Charlie Chaplin

Det här veckan ägnar vi till teater i alla dess former...
Här på kulturhuset får vi besök av Pantomimteatern på tisdag och onsdag där Charlies unge, en föreställning som baseras på stumfilmsklassikern  "Chaplins pojke" spelas.

Startskottet på denna teaterkonfetti blir därför ingen mindre än just, Charlie Chaplin.

Hans självbiografi, ( min självbiografi ) från 1964 är en klassiker.

Med sin käpp, hatt och sina alltför vida byxor svänger han runt hörnet mot evigheten. Han är Charlie med varje ny generation, den lille mannen i den stora världen.
Vi möter honom i hans filmer och han åldras aldrig. Men mannen bakom denna mänskligaste av alla filmmasker har vi aldrig förr mött.
Vi gör det i denna bok- Charles Chaplins egen berättelse om sitt liv.
Så presenterades denna bok 1964

Två filmtips av detta geni kommer här:
De går naturligtvis att hyra hos oss på bibblan.
Chaplins pojke
För första gången som filmskapare, tar Chaplin steget till långfilmsformatet med denna berättelse. Det handlar om Luffaren (Chaplin) och den förtjusande trashanken (6-åriga Jackie Coogan), räddad som hittebarn och uppfostrad vid livets skola av Luffaren själv, och som blivit hans oskiljaktige hjälpreda.




Diktatorn
USA var ännu inte med i Andra Världskriget då Chaplin i sin komedi, Diktatorn, visade sin ståndpunkt mot?der Führer?. Chaplin spelar två roller, den Hitlerlika Adenoid Hynkel och den judiska barberaren som är Adenoid Hynkels dubbelgångare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar