Nyhetslista böcker mars - aug 2014

onsdag 2 mars 2011

Utflykter i vintertid

Nu är det sportlov och dagarna har blivit lite längre. Det är dags att göra utflykter i naturen. Här kommer lite tips i bokform:

Friluftsliv i Sverige -din guide till vinterns äventyr är sammanställd av Jonas Sundvall och Fredrik Hjelmstedt. Boken är en bra genomgång av olika vinteraktiviteter från långfärdsskridskor, isklättring, ridning, isjakt, hundspann och faktiskt! vågsurfing.
 Varje aktivitet har en kortare inledning varefter olika turer och resmål beskrivs mer eller mindre ingående med bilder och kartor. Mest omfattande är delen om långfärdsskridskor. Sammanlagt sju skribenter är inblandade och i stort sett hela landet finns representerat.


 I boken Vinter i fjällen av Ulf Larsson får man den mesta informationen man behöver innan man ger sig ut på fjället under vinterhalvåret. Rikligt med inspirerande och fina foton som stimulerar fantasin och gör läsningen till nöje. Förutom de obligatoriska kapitlen: utrustning, mat och dryck, och boende finns även avsnitt om hur karta och kompass används och hur skador behandlas samt olika turförslag.


Slöjda och bygg för friluftsliv av Ingemar Nyman är en användbar handbok!
I boken förmedlas en grundläggande kunskap om hur man med förhållandevis enkla medel kan bygga och slöjda ute i naturen. Kniven, sågen och yxan är utgångspunkten. I olika avsnitt visas hur föremål kan täljas, hur läger kan byggas, om knopar och surrningar, typer av eldar och eldning, näver- och rotslöjd, flätning samt slutligen hur man gör leksaker och smycken. Hantverkskunskaper som traderats genom generationer, men som allt färre kan. Boken är lättläst och informativ.  


Klicka här för att söka böckerna i bibliotekskatalogen!

av karins S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar