Nyhetslista böcker mars - aug 2014

måndag 23 maj 2011

Trädgårdstema hela veckan!

Idag startar vi vårt trädgårdstema här på bloggen med boktips och ideér kring växthus och drivbänkar.
Vi får bl.a. följa med Tina Hellberg runt i Sverige när hon besökt ett dussintal växhus och orangerier.
Vi bjuds på handfasta tips på hur vi ska tänka när vi funderar på att bli med växthus i böckerna: Växthus och drivbänkar och Växthuset - det lustfyllda rummet.

Växthus- Drömmar av glas av Tina Hellberg 
I växthus kan man odla sådant som inte klarar vårt klimat. Vissa växter kanske kan stå ute under sommaren, men behöver vintertid en skyddad plats. Mat- och inredningsstylisten och skribenten Tina Hellberg och fotografen Stellan Herner har rest runt i södra Sverige och besökt dryga dussinet växthus, från orangeriet vid Tullgarns slott till en blomsterhandel i Danderyd. Boken inleds med en kort översikt av växthusens historia och fortsätter med reportage om de olika växthusen. Trädgårdsmästare Malin Löfstrand bidrar med mer handfasta råd om olika växter m.m.
Text: Btj


Växthuset- det lustfyllda rummet av Marie Åberg Secher
I sin utförlighet blir den ovärderlig för den som går i växthustankar. Här behandlas frågor om sockel, storlek, olika form, dörrstorlek, ventilation och takvinklar. Växthusets placering och inredning får också sina kapitel. Även vattning, näringstillförsel, ljus och uppvärmning analyseras. Lämpliga växter listas och schema för odlingstid fram till skörd eller blomning finns. Biologisk bekämpning mot angrepp och hur man känner igen skadedjuren avslutar. Ett hundratal inspirerande fotografier, varav 40 är nya, lockar till att skapa det lustfyllda rum som författaren beskriver.
Text: btj 


Växthus och drivbänkar av Lars-Erik Samuelsson
Hur man skaffar växthus och var det bäst placeras i trädgården behandlas i några inledande avsnitt av boken. Växthuset bör inredas på ett praktiskt sätt med skuggvävar, jordbäddar eller bord efter de kulturer man tänker odla. Tomater, druvor, blommor och rädisor kan sedan produceras och tidigt på säsongen kan man driva fram primörer, t.ex. rabarber och gräslök. Boken tar även upp hur man bygger och handhar drivbänkar och plasttunnlar. Språket är lätt, om än något mångordigt, boken är illustrerad med färgfoton och teckningar och det finns ett sakregister. 
Text: Btj


Här kommer ett par finfina länkar till er som är intresserade av odling, trädgård och självhushållning i största allmänhet:
Odla.nu
Självhushållning
Om att odla i växthus

Lycka till med skörden!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar