Nyhetslista böcker mars - aug 2014

onsdag 21 september 2011

I dag, Bröderna Grimm!

Bild:Wikipedia
Idag handlar bloggen om Bröderna Grimm och deras sagor.
Historia 
De tyska bröderna Jacob och Wilhelm Grimm är två av sagolitteraturens mest kända namn.Deras första sagosamling kom ut 1812 och innehöll blivande klassiker som Askungen, Hans och Greta, Snövit och Rödluvan. I motsats till exempelvis dansken H C Andersen, som själv hittade på de flesta av sina sagor, utgick bröderna från gamla folksagor som de sedan bearbetade.

Bild:alltomhistoria.se
"Rödluvan"

Bröderna Grimms historier blev omåttligt populära. Parallellt med arbetet att skriva ner och bearbeta folksagor var bröderna verksamma som språkforskare och gav bland annat ut en betydelsefull tysk ordbok och flera vetenskapliga studier.


Läs mer om bröderna Grimm på länkarna nedan:
http://kokthansogreta.nu/?p=5255
Wikipedia

Bröderna Grimms sagor, ett urval:
*Askungen
*Snövit
*Törnrosa
*Hans och Greta
*Rödluvan
*De tre bockarna bruse
*Rumpelstiltskin

En DVD släpptes 2005 om brödernas liv
Här kan ni se trailern, dessvärre har vi inte denna film för uthyrning på bibblan. Vi har dock ett flertal av brödernas sagor!




På söndag bjuds bok & biblioteksmässans besökare på programmet: Bröderna Grimms ”grymma” sagovärld söndag 25 sep kl. 10:30 - 10:50
Andréa Räder, författare och tecknare, berättar om två bröder som älskade sagor och struntade i karriären. Annicka Rockström, berättare och tecknare, framför en ”grym” Grimm-saga.





1 kommentar:

  1. Tack för ett bra inlägg ! Det var nyttiga och bra länkar ni presenterade. Arbetar själv som bibliotekarie på stadsbiblioteket i Örebro, och jag och många med mig skulle önska att ni pushade lite mer för Grimms sagor.

    Vi tycker att trycket på deras underbara sagor är för lågt, både hos oss och på flera andra bibliotek i länet. Så det skulle nog inte skada om ni skrev några artiklar om dem, så här till 200 årsjubileet och allt ?

    Alltså mer bröderna Grimm från Rättvik vill vi ha !

    "Bokälskaren" från Örebro stadsbibliotek

    SvaraRadera