Nyhetslista böcker mars - aug 2014

måndag 10 september 2012

Japan på kulturhuset

På lördag har två japanska konstnärer verksamma i Sverige vernissage på kulturhuset.
Minako Masui arbetar med monotypi tryck och Hiroshi Koyama ställer ut sina skulpturer i sten. Båda konstnärerna bor i Skåne.

Med anledning av detta har vi japanskt tema på bloggen.
Om du inte tidigare bekantat dig med den japanska kulturen kan du få tips på bra läsning här:


Trollsländans land behandlar Japans historia från begynnelsen fram till Meiji-restorationen vid 1800-talet slut. Den är skriven av Monica Braw, verksam som korrespondent i Japan i 15 år, som även doktorerat på japansk historia. Författaren
är mycket väl förtrogen med den japanska kulturen, och ger en bred och nyanserad bild av hur Japan har utvecklats under olika epoker, politiskt, ekonomiskt och kulturellt.




Det visa regnträdet av nobelpristagaren Kenzaburo Oe, översatt direkt från japanskan av Eiko och Yuikiko Duke, Innehåller sex noveller/berättelser som flätats ihop med
teman och personer. Inledningsnovellen tar upp krigstidens Japan, när en amerikansk svart flygare störtar och vaktas som ett sällsynt djur av barnen i en isolerad bergsby men blir deras fiende när han flyr. Med enkla, ibland bisarra medel, beskrivs människoöden.



Haruki Murakami
Norwegian Wood (1987) - namnet på en Beatles-låt - är en rak, känsloladdad berättelse om storstadsungdomar på gränsen mot vuxenlivet. Toru och Naoko, kamrat respektive flickvän till Kizuki, möts i ett motsägelsefullt förhållande efter Kizukis självmord. Naoko kommer till ett vårdhem, Toru fortsätter studierna och möter Midori, som söker förstå livets komplikationer. Allas liv flätas samman till en gemenskap som präglas av ovisshet och förvirring.Det finns ett verkningsfullt lugn i Murakamis berättande som gör personernas smärtsamma livsupplevelser trovärdiga och berörande.
Dessutom finns böcker om origami, Haiku dikter och Manga


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar