Nyhetslista böcker mars - aug 2014

måndag 3 september 2012

Blandad läsning om öar

Här kommer diverse boktips med ö-temat som gemensam nämnare.
Det har skrivits en hel del böcker som utspelar sig på just öar. Det verkar vara den ultimata miljön för deckar genren.
Först ut i deckar genren:

Ann Cleeves fyra böcker om polisen Jimmy Perez på Shetlandsöarna.
Svart som natten, del 1
I staden Ravenswick på Shetlandsöarna hittas en ung flicka strypt. Flickan var nyinflyttad med sin familj. Misstankarna faller först på enslingen Magnus Tait, men kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och söker vidare. Handlingen kulminerar under den årliga vikingafesten då ännu en flicka försvinner och man befarar det värsta.

Patient 67 av Dennis Lehane
 Utspelar sig på Shutter Island, strax utanför Boston. Det är ingen en ö du vill semestra på – den är nämligen platsen för ett fängelse där farliga brottslingar med grava psykiska störningar hålls inspärrade. Till Shutter Island kommer den unge polisen Teddy Daniels, som har fått i uppdrag att ta reda på vad som har hänt en försvunnen patient. Trots att läkarna påstår att det bara finns 66 fångar på ön hittar Teddy bevis för att en 67:e patient finns intagen här och så småningom upptäcker han att han har dragits in i en komplott med kopplingar tillbaka till Andra världskrigets fasor och att han inte längre är fri att ta sig bort från ön. Detta är en riktigt ruggig historia där öns karga natur och hårda klimat spelar en stor roll för den obehagliga stämningen.

 Michelle Pavers Evig natt utspelar sig på Svalbard. Hit reser 1937 den unge Jack Miller som deltagare i en vetenskaplig expedition. Jack är en fattig, arbetslös man som blir något av en outsider i fyrmannagruppen, vars andra medlemmar alla kommer från den brittiska överklassen. Men han är glad över att få följa med och uppleva det stora äventyret. Problemen för personerna i boken börjar på klassiskt manér med den traditionella ”infödingens varning” när kaptenen på den norska båt som ska föra ut expeditionen till ön mycket bestämt varnar dem för att slå läger på Gruhuken. Naturligtvis förklarar han inte varför, han bara muttrar och blänger och till sist får de unga männen som de vill. De skulle förstås ha lyssnat på kaptenen.

Avslutningsvis Tove Janssons Pappan och havet utspelar sig
 på en ö någonstans i Bottenhavet. Hit reser muminfamiljen . Och tro inte att det bara är en bok för barn – den är nog så obehaglig läsning även för den vuxne. Muminpappan är frustrerad. Han vill bli en riktig författare! Han vill ut i världen och uppleva äventyr! Chansen uppenbarar sig i form av anställning som fyrvaktare på en nästan öde ö, och muminpappan drar med sig sin motsträviga familj ut på havet. Fyren visar sig vara ett ganska kalt och dystert ställe. Så småningom börjar alla förändras – och inte till det bättre. Den buttre fiskare som bor på ön vill helst att de flyttar. Oros molnen hopar sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar