Nyhetslista böcker mars - aug 2014

tisdag 4 december 2012

Vintertips hämtade från tidningen Vi Läser

 
 

Här kommer ett urval av redaktionen på tidskriften Vi Läser´s vintertips:



Den odödliga Henrietta Lacks  av Rebecca Skloot.
HeLa är ett känt begrepp inom modern medicinsk forskning. Det är koden för de celler som på 1950-talet la grunden till dagens cellbiologi, genom att de - olika alla andra celler man försökt med - villigt lät sig odlas. Därför har HeLa-cellerna legat till grund för poliovaccinet och och funnits bakom flera Nobelpris. Ättlingarna till kvinnan bakom HeLa, den cancersjuka och fattiga svarta kvinnan Henrietta Lacks, har inte fått någonting. Vetenskapsjournalisten Rebecca Skloot har ägnat många år åt att ta reda på bakgrunden om Henrietta Lacks.



 
 

Aagat av Marlene van Niekerk
Är en ytterst engagerande och djupt gripande kvinno- och samhällshällsskildring som utspelar sig i Sydafrika. I centrum finns den vita lantbrukarhustrun Milla och den svarta kvinnan Agaat, som barn omhändertagen av Milla. Som vuxen får hon arbete i lantbrukarhemmet, under 60-talet som barnjungfru åt familjens son, under 90-talet som sköterska åt den av ALS drabbade Milla. Romanen fångar säkert in de två kvinnornas ofta problematiska relation samtidigt som den ger en inträngande bild av de svartas utsatta liv under de vitas grymt hänsynslösa maktutövning.


Frukost på Tiffany´s av Truman Capote
I ett nedslitet tegelhus med en brokig samling hyresgäster i New York bor Holly Golightly, en ung kvinna som redan hunnit uppleva mer i sitt liv än vad någon bör vara med om. När ångesten blir svår flyr hon till den fashionabla juvelerarfirman Tiffany´s skyltfönster och drömmer sig bort.















Ny utgåva i pocket 2012

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar