Nyhetslista böcker mars - aug 2014

måndag 10 december 2012

Nobeldagen 2012

Årets nobelpristagare i litteratur Mo Yan växte upp i en lantbrukarfamilj i provinsen Shandong i östra Kina. Efter en tid i armén och några års litteraturstudier gav han 1981 ut sin första novell. Mo Yan har sedan dess skrivit fantasifulla berättelser som närmar sig magisk realism.

Läs mer och hör tillkännagivandet

Biblioteket har två böcker av Mo yan:

Vitlöksballaderna
Författarens hemprovins utgör den yttre miljön i denna krönika om fattiga bönders liv i dagens Kina, och den skildras både förtroget realistiskt och kärleksfullt poetiskt. Bönderna har uppmanats odla vitlök, men handelskooperativet, som skulle köpa in skörden, vägrar. Ekonomiskt strandsatta, svikna av myndigheterna, sedan tidigare tyngda av skatter och trakasserade av en växande byråkrati gör bönderna uppror. Detta är en engagerande och gripande skildring, präglad av uppriktighet och realism.


Ximen Nao och hans sju liv är en sinnlig, myllrande och våldsam pikareskroman och magisk-realistisk tidsskildring av Kina efter Maos kommunistiska maktövertagande 1949. I fokus står titelfiguren som i romanens inledning och i egenskap av godsägare avrättas av upproriska bönder efter revolutionen. I dödsriket blidkar han emellertid härskaren Yama som låter honom återfödas - som åsna. Och vidare som tjur, gris, hund, apa och slutligen åter som människa. I långa mustiga scener och händelserika kapitel utspelar sig Ximen Naos sju reinkarnerade liv under loppet av 50 år (1950-2000), och beskriver så ett stycke modern kinesisk historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar