Nyhetslista böcker mars - aug 2014

torsdag 17 januari 2013

Veckans lästips

I Ian McEwans lite annorlunda spionroman får vi följa Serena Frome - en snygg intelligent och ung, framförallt ung agent som får sitt första uppdrag i den brittiska säkerhetstjänsten M15. Uppdrag Sweet Tooth är kodnamnet för M15´s försök att vinna det kalla kriget inom kultursfären som under 70-talet är alldeles för vänstervridet enligt den brittiska säkerhetstjänsten. Det går inte så bra för Serena. Inte så bra alls. Men det är en skön läsning om hennes irrande väg bort från M15 intentioner och uppdragets mål. En stillsam och härligt klurig bok.


Att föda ett barn av Christina Sandberg.
Det är 1938 i Örnsköldsvik, Ångermanland. 21-åriga Maj jobbar på konditoriet när hon en kväll övertalas att följa med väninnan och hennes fästman ut på galej med en annan manlig bekant. Det händer inget på kvällen men nästa dag då hon ska återlämna pälsen som hon har lånat, bjuder han på snaps och lunch och de hamnar i säng.

Maj har en olycklig kärlekshistoria bakom sig, och detta snedsprång vill hon helst glömma - naturligtvis blir hon med barn! Och mannen som hon knappt känner är 15 år äldre, med ett äktenskap bakom sig och problem med spriten. Han tar sitt ansvar och erbjuder äktenskap.

Denna bok är en sträckläsarbok. Det är inte bara historien om Maj som fängslar, utan också hur den rent stilistiskt genomförs, med det "kvinnliga" i fokus - vad ska Maj bjuda på på juldagen? Blir gädda med skirat smör bra? Och så den där hemska svärmodern som bedömer och dömer, en trappa ner i samma hus. Boken andas 40-tal, klassamhälle, husmodersdrömmar och vemod, och är del 1 i en planerad trilogi.

Flera boktips finns på Boktips.net


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar