Nyhetslista böcker mars - aug 2014

tisdag 15 oktober 2013

Bengt Göransson Bild: debatt.svt.se
I dag!
Kultur för gemenskap eller bara för att snobba med?
Föredrag med f d kulturminister Bengt Göransson.


Bengt Gunnar Ingemar Göransson, född 25 juli 1932 i Brännkyrka församling, Stockholm, är en svensk, socialdemokratisk politiker, konsultativt statsråd (kultur- och skolminister) 1982-1989,utbildningsminister 1989-1991, ledamot av riksdagen 1985-1991. Han blev hedersdoktor vid Göteborgs universitet 2006.
År 2010 gav han ut boken Tankar om politik.
Text: Wikipedia.se

Kort om boken
Med skarp penna och klar blick skärskådar han »butikssamhället«, den nya politikerrollen samt diskuterar såväl demokrati- som frihets- och medborgarbegreppet. Boken är inte en partsinlaga, utan uppmanar till eftertanke och nyansering i ett medialt klimat som ställer allt högre krav på politikern och medborgaren.

Ur Bengt Göranssons förord:
»Som kritisk betraktare känner jag mig fri. Jag är ingen doktor, den som vet precis hur hela samhället ska organiseras. Jag är fortsatt starkt kritisk mot personer och grupper som har den totala och slutliga lösningen i beredskap. De undertecknar hellre en ärorik reservation än stöder en möjlig kompromiss. Jag hoppas att en eller annan gång kunna förmå den som har att fatta beslut att tänka en stund till och att nyansera beslutet. Det är farligt om beslutspotens får ersätta tankeverksamhet. Tänkandet - och det egna skrivandet - är förutsättningen för varje ledarskap. I själva verket tror jag att just det oberoende i förhållande till beslutsapparaterna som jag haft under snart tjugo år har givit mig tillgång till en större arena än jag annars skulle ha haft. Jag kan säga och skriva vad jag vill eftersom ingen behöver bry sig om det!«
Text: Adlibris
Länkar 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar