Nyhetslista böcker mars - aug 2014

torsdag 10 oktober 2013

Nobelpriset i litteratur 2013 tilldelades Kanadensiska 
Alice Munro

Alice Ann Munro är en kanadensisk engelskspråkig författare. Sedan debuten1968 har hon uteslutande publicerat novellsamlingar.

Alice Munro föddes 1931 i Wingham,Ontario i en lantbrukarfamilj; hennes mor var lärare och fadern rävfarmare. Via ett stipendiumkom hon 1949 in på University of Western Ontario där hon studerade journalistik och engelska. Hon avbröt studierna sommaren 1951 i samband med att hon gifte sig. Tillsammans med sin make flyttade hon till Victoria iBritish Columbia, där de öppnade en bokhandel. Munro började skriva berättelser redan i tonåren och 1950 fick hon sin första novell publicerad i en studenttidning. Under 1950- och 1960-talen började hennes noveller spridas i flera ansedda tidskrifter, såsom The New Yorker och The Paris Review. Debuten i bokform skedde först 1968 med novellsamlingen Dance of the Happy Shades, som i hemlandet Kanada vann stort erkännande

Hennes stil kännetecknas av en klar stil och psykologisk realism. Många av berättelserna har självbiografiska inslag och utspelar sig ofta i småstadsmiljöer som Huron County i Ontario, där människors kamp för en anständig tillvaro ofta resulterar i relationssvårigheter och moraliska konflikter.  
Text: Wikipedia.seTelefonintervju med Alice Munro efter det att hon tilldelats Nobelpriset i litteratur!

Läs mer här:
Sex sidor om Alice Munro i Svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar